Intersystems uutisia
Sinunkin joulupaketistasi saattaa löytyä tämä tulevaisuuden hengenpelastaja
Kuulin hiljattain tuttavaltani tositarinan, jossa hänen lähes 90-vuotias äitinsä hakeutui nopeasti hoitoon älykellon ilmoituksen vuoksi. Kello oli havainnut käyttäjällään poikkeuksellista sydämen toimintaa jo ennen varsinaisten oireiden alkamista. Ilmoituksen ja nopean toiminnan ansiosta säästyi mitä luultavammin ystäväni äidin henki.
Sydän- ja verisuonitaudit ovat edelleen yleisin kuolinsyy maailmassa. Suomessakin reilu kolmannes menehtyy niihin. Aiheeseen tutustuessani törmäsin Liisa Keikkosen mielenkiintoisen pro gradu -työhön Itä-Suomen yliopistosta. Hän selvitti kirjallisuuskatsauksen kautta puettavilla älylaitteilla ja älypuhelimiin ladattavilla sovelluksilla tuotettua tietoa ja sen hyödyntämistä sydänpotilaiden hoidossa.
Keikkosen katsauksen perusteella älylaitteet ja sovellukset tuottavat tutkitusti säästöjä ja nopeuttavat hoitoprosesseja. Lisäksi älylaitteiden ja sovellusten käyttäjät hyötyvät itsekin tuotetusta tiedosta. Heidän hoitoonsa sitoutuminen parantuu ja he osaavat hakeutua tarpeeksi ajoissa terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle.
Keikkonen huomauttaa, että kehitettävää riittää ja erityisesti tiedon jakamisessa. Useimmat lääkärit kertovatkin, että tiedot ovat pääasiallisesti saatavilla vasta käynnin jälkeen, vaikka niiden pitäisi olla käytössä vastaanotolla. Jos tieto olisi ollut heti saatavilla, olisi päätöksenteko ja diagnostiikka ollut sujuvampaa.
Keikkonen nostaa lisäksi esiin, että tiedon tulisi olla sekä asiakkaan että terveydenhuollon ammattilaisen saatavilla ajasta riippumatta ja paperiset dokumentit tulee pystyä muuttamaan digitaaliseen muotoon. Hänen mukaansa entistä potilaskeskeisemmän hoidon mahdollistamiseksi olisi tärkeää saada digitalisoitua potilaiden tekemät oirearviot. Näin ollen tieto olisi helpommin terveydenhuollon ammattilaisten saatavilla.
En voisi olla enempää samaa mieltä. Jotta ennakoiva ja kansalaisen kannalta vaikuttava hoito toteutuisi, tulisi tiedot yhdistää tulevilla hyvinvointialueilla yksilötasolla, koska tästä tarkimman tason tiedosta voidaan sen jälkeen johtaa kaikki muut tasot vähemmällä työllä. Kollegani Kalle Reivilä on kirjoittanut tästä aiheesta mielenkiintoisen blogin, johon suosittelen tutustumaan.
Yhä useamman ulottuvilla on ennakoivaa terveydenhuoltoa tukevaa teknologiaa. Siitä ei kuitenkaan valitettavasti ole hyötyä, jos tietoa ei saada käyttöön. Omalle joululahjalistalleni pääseekin älykellon lisäksi myös suurempi toive eli yhteentoimivuusalusta, jonka tiedot ovat reaaliajassa sekä hoitohenkilökunnan että kansalaisten hyödynnettävissä. Onneksi tuollaisesta ei tarvitse vain haaveilla, vaan sellainenkin on jo keksitty ja sitä ei tarvitse lähteä Korvatunturilta asti kyselemään.
Toiveikkain vuodenvaihteen terveisin
Miila
Artikkelit
1,35 miljardia kuukausittaista tietopyyntöä
Yhdysvaltalaisessa eHealth Exchangessa saavutettiin joulukuussa 2022 uusi merkittävä virstanpylväs terveystietojen jakamisessa, kun järjestelmässä ylitettiin 1,35 miljardin kuukausittaisen tapahtuman rajapyykki. Alun perin tarkoitus oli tukea enintään miljoonaa tapahtumaa päivässä, mutta nyt järjestelmä käsittelee jo noin 33 miljoonaa tietopyyntöä päivittäin.
Miten meistä saadaan maailman terveimpiä?
150 000 suomalaista odottaa hoitoa erikoissairaanhoidon jonoissa. Samaan aikaan pitäisi kohdistaa varoja aikapommina tikittävien kansantautien ennaltaehkäisyyn. Miten InterSystemsin webinaarissa haastatellut asiantuntijat lähtisivät asiaa ratkaisemaan?
Kalle Reivilän uusin blogi
Kalle Reivilä muistuttaa bloginsa kolmannessa osassa, että SOTE-uudistus antaa hyvinvointialueille valtuudet tarkastella väestön terveystietoja aikaisempaa kokonaisvaltaisemmin, kun sosiaali- ja terveydenhuollon rekisterinpitäjyys yksinkertaistuu kunta- ja sairaanhoitopiirimallista yhteen alueelliseen palvelunantajan rekisteriin. Lue lisää Kallen blogista, miten väestön terveystietoja voidaan hyödyntää.
Tapahtumat
HIMSS Chicago
Chicago17.–21.4.2023
InterSystems on mukana HIMSS23 Chicagossa, ja järjestämme suomalaisille osallistujille asiantuntijatilaisuuden 18.4. klo 14–16. Jos olet menossa paikalle, ole yhteydessä Miilaan sähköpostitse miila.paivarinne (at) intersystems.com
InterSystems Global Summit 2023
Hollywood, Florida4.–7.6.2023
Ilmoittaudu mukaan nyt InterSystemsin Global Summit 2023 -tapahtumaan, joka järjestetään 4.–7.6.2023. Varmista paikkasi ajoissa erikoishintaan!
Sosiaali- ja terveydenhuollon ATK-päivät 2023
Turku22.–24.5.2023
Sosiaali- ja terveydenhuollon ATK-päivät järjestetään 22.–24.5.2023 Turun Messukeskuksessa. InterSystems on mukana ja kutsumme sinut maaliskuun aikana mukaan käyttäjätapaamiseen. Seuraa sähköpostiasi!
Materiaalit
Duodecimin Teemu Niskanen ja InterSystemsin Miila Päivärinne keskustelevat uusimmassa Talking Business & Tech -podcastissamme tiedolla johtamisesta terveydenhuollossa.
InterSystemsin tuottamassa webinaarissa Arto Nyberg haastattelee Terveystalon lääketieteellistä johtajaa Petri Bonoa, Esko Systemsin toimitusjohtajaa Kaisa-Liisa Harjapäätä ja InterSystemsin Miila Päivärinnettä.
Lataa esitteemme, miten devaajat ja startup-yritykset voivat saavuttaa kilpailuetua InterSystems IRIS for Healthin avulla.