Intersystems uutisia

Sinunkin joulupaketistasi saattaa löytyä tämä tulevaisuuden hengenpelastaja

Kuulin hiljattain tuttavaltani tositarinan, jossa hänen lähes 90-vuotias äitinsä hakeutui nopeasti hoitoon älykellon ilmoituksen vuoksi. Kello oli havainnut käyttäjällään poikkeuksellista sydämen toimintaa jo ennen varsinaisten oireiden alkamista. Ilmoituksen ja nopean toiminnan ansiosta säästyi mitä luultavammin ystäväni äidin henki.

Sydän- ja verisuonitaudit ovat edelleen yleisin kuolinsyy maailmassa. Suomessakin reilu kolmannes menehtyy niihin. Aiheeseen tutustuessani törmäsin Liisa Keikkosen mielenkiintoisen pro gradu -työhön Itä-Suomen yliopistosta. Hän selvitti kirjallisuuskatsauksen kautta puettavilla älylaitteilla ja älypuhelimiin ladattavilla sovelluksilla tuotettua tietoa ja sen hyödyntämistä sydänpotilaiden hoidossa.

Keikkosen katsauksen perusteella älylaitteet ja sovellukset tuottavat tutkitusti säästöjä ja nopeuttavat hoitoprosesseja. Lisäksi älylaitteiden ja sovellusten käyttäjät hyötyvät itsekin tuotetusta tiedosta. Heidän hoitoonsa sitoutuminen parantuu ja he osaavat hakeutua tarpeeksi ajoissa terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle.

Keikkonen huomauttaa, että kehitettävää riittää ja erityisesti tiedon jakamisessa. Useimmat lääkärit kertovatkin, että tiedot ovat pääasiallisesti saatavilla vasta käynnin jälkeen, vaikka niiden pitäisi olla käytössä vastaanotolla. Jos tieto olisi ollut heti saatavilla, olisi päätöksenteko ja diagnostiikka ollut sujuvampaa.

Keikkonen nostaa lisäksi esiin, että tiedon tulisi olla sekä asiakkaan että terveydenhuollon ammattilaisen saatavilla ajasta riippumatta ja paperiset dokumentit tulee pystyä muuttamaan digitaaliseen muotoon. Hänen mukaansa entistä potilaskeskeisemmän hoidon mahdollistamiseksi olisi tärkeää saada digitalisoitua potilaiden tekemät oirearviot. Näin ollen tieto olisi helpommin terveydenhuollon ammattilaisten saatavilla.

En voisi olla enempää samaa mieltä. Jotta ennakoiva ja kansalaisen kannalta vaikuttava hoito toteutuisi, tulisi tiedot yhdistää tulevilla hyvinvointialueilla yksilötasolla, koska tästä tarkimman tason tiedosta voidaan sen jälkeen johtaa kaikki muut tasot vähemmällä työllä. Kollegani Kalle Reivilä on kirjoittanut tästä aiheesta mielenkiintoisen blogin, johon suosittelen tutustumaan.

Yhä useamman ulottuvilla on ennakoivaa terveydenhuoltoa tukevaa teknologiaa. Siitä ei kuitenkaan valitettavasti ole hyötyä, jos tietoa ei saada käyttöön. Omalle joululahjalistalleni pääseekin älykellon lisäksi myös suurempi toive eli yhteentoimivuusalusta, jonka tiedot ovat reaaliajassa sekä hoitohenkilökunnan että kansalaisten hyödynnettävissä. Onneksi tuollaisesta ei tarvitse vain haaveilla, vaan sellainenkin on jo keksitty ja sitä ei tarvitse lähteä Korvatunturilta asti kyselemään.

Toiveikkain vuodenvaihteen terveisin

Miila

 

 

 

Aiheita

Artikkelit

Tapahtumat

Materiaalit

pdf
Podcast: Duodecim

Duodecimin Teemu Niskanen ja InterSystemsin Miila Päivärinne keskustelevat uusimmassa Talking Business & Tech -podcastissamme tiedolla johtamisesta terveydenhuollossa.

Kuuntele
pdf
Webinaari

InterSystemsin tuottamassa webinaarissa Arto Nyberg haastattelee Terveystalon lääketieteellistä johtajaa Petri Bonoa, Esko Systemsin toimitusjohtajaa Kaisa-Liisa Harjapäätä ja InterSystemsin Miila Päivärinnettä.

Katso
pdf
Esite

Lataa esitteemme, miten devaajat ja startup-yritykset voivat saavuttaa kilpailuetua InterSystems IRIS for Healthin avulla.

Lataa