Intersystems uutisia

Mihin uutta HL7:n standardia tarvitaan? FHIR-lähettiläs vastaa

Terveysalan tietojärjestelmät halutaan saada toimimaan keskenään. Keskeinen tekijä yhteentoimivuudessa ovat yhteiset standardit, ja näistä keskeisimmät maailmanlaajuisesti ovat Health Level 7:n (HL7) kehittämät standardit. 

Terveydenhuollossa on jo pitkään ollut käytössä HL7 v2 ja HL7 v3 -standardit, ja uusin tulokas – FHIR – on järjestyksessä jo neljäs.

Mitä etuja siinä on, miksi se pitäisi ottaa käyttöön? 

Kysymykseen vastaa HL7 Finlandin FHIR-lähettiläs Mikael Rinnetmäki, joka toimii päivätyökseen diabeteksen dataan erikoistuneessa Sensotrendissä.

Rinnetmäki sanoo, että ainakin terveydenhuollossa kannattaa olla nyt hereillä: FHIR-standardin ansiosta tietojärjestelmiä päästään laajentamaan, sillä eri toimijat pääsevät liittymään sen avulla ketterästi mukaan muihin järjestelmiin.

“Potilastietojärjestelmä toimii alustana, johon kukin toimija voi valita itselle sopivat sovellukset, mikä ikinä niiden tarkoitus onkaan. Ja kun jokin komponentti vanhenee tai kun markkinoille tulee saataville jotain parempaa, sen voi vaihtaa uuteen helposti.”

FHIR-standardi sopii hyvin niin pienien startupien kehittämiin sovelluksiin kuin isojen ja vakiintuneiden toimijoiden järjestelmiin – ja kaikille niiden välistä.

“FHIR on standardi kaikille niille, jotka haluavat tekemiseensä vaihtoehtoja ja yhteentoimivuutta.” 

Suomessa esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmä Apotti sekä asiakas- ja potilastietojärjestelmä Aster tukevat FHIR-standardia. Uusi standardi on myös erikoissairaanhoidon Terveyskylä-verkkopalvelussa ja Omaolo-palvelussa.

Yhdysvalloissa FHIR-standardin käyttö on viety lainsäädäntöön asti. 

“Tilanne on poikkeuksellinen, sillä sikäläisessä lainsäädännössä ei yleensä puututa käytettävään teknologiaan. Yhteensopivuuden standardi on maassa kuitenkin laajasti hyväksytty ja nykyään myös sikäläisen terveysviranomaisen ONC:n edellyttämä (Office of the National Coordinator for Health Information).”

Intohimona laajennukset

HL7 on terveydenhuollon standardeja kehittävä voittoa tavoittelematon organisaatio, ja Suomessa toimii sen maaorganisaatio HL7 Finland. Se valitsee oman lähettiläänsä, ja viime keväästä asti tehtävää on hoitanut Rinnetmäki. 

“Tarkoitukseni tässä tehtävässä on edistää tietojärjestelmien yhteensopivuutta. Oma intohimoni ovat potilastietojärjestelmien laajennukset. Kun laajennukset etenevät, toteutuu myös avoimuus, ja ekosysteemien yhteistyö paranee.”

Käytössä ennen FHIRiä olivat jo tutut HL7 v2 ja HL7 v3 -standardit, miksi niiden lisäksi tarvittiin nyt uusi?

Rinnetmäki sanoo, että kakkosversio oli hyvin selkeä, mutta terveydenhuollossa oli toimijoita, jotka eivät kyenneet mukauttamaan omia toimintatapojaan sen määrittämiin malleihin. 

“Kolmonen oli kuin kasa legopalikoita, joista jokainen sai rakentaa itselleen sopivimman. Yhteenkuuluvuus ei kuitenkaan ollut siinä enää keskeistä. FHIRin tarkoitus on olla kompromissi ja määritellä kaikille yhteiset 80 prosenttia, loput 20 prosenttia jätetään säädettäviksi itse.”

FHIR on käytössä myös Sensotrendissä. 

“Voin omasta kokemuksestasi sanoa, että standardi on vastannut lupauksiinsa tosi hyvin. Jokaisen integraation eri toimittajien järjestelmiin  – oli kyseessä Epic, Cerner tai InterSystems – ja eri asiakkaille on voinut tehdä äärimmäisen pienillä muutoksilla. Ainakin ulkopuolisten sovellusten käynnistämiseen potilastietojärjestelmästä FHIR on tosi kypsä, helppo ja hyvä.”

Nopeampaa ja turvallisempaa

InterSystemsin myynti-insinöörin Anssi Kaupin mielestä FHIR on todella toimiva ja nykyaikainen, sillä se ottaa aiempaa paremmin huomioon muun muassa mobiilisovellukset ja innovaatioekosysteemit – paikkaa toisin sanoen edellisten versioiden jättämiä aukkoja.

“InterSystemsille kaikki HL7 standardit ovat tuttuja, ja tuemme niitä vahvasti. FHIR ei ole tässä suhteessa poikkeus. Vaikka HL7 FHIR on yllättävänkin laaja pakkaus, tuemme sitä todella kattavasti, sekä itse standardia että sen erilaisia käyttöskenaarioita. Tuki kattaa paitsi nykyisen version R4, saman aikaisesti myös edelliset version STU3 ja DSTU2.”

Totuttuun tapaan InterSystemsin nykyiset asiakkaat saavat uusimmat FHIR-kyvykkyydet automaattisesti ja veloituksetta käyttöönsä versiopäivitysten yhteydessä.

Kauppi kuitenkin korostaa, että vaikka FHIR tulee mukaan tietojärjestelmiin yhä voimallisemmin, vanhoista standardeista on edelleen pidettävä huolta. Niitä kaikkia ei korvata uudella vaan uutta standardia otetaan käyttöön uusissa hankkeissa, erityisesti sellaisissa, joihin uusi versio sopii vanhoja paremmin.

“Muutos on samalla mahdollisuus tehdä asioita aiempaa paremmin. Näin on myös uusien standardien käyttöönotossa. Jos kaikki alan toimijat käyttäisivät standardeja, yhteensovittaminen olisi helpompaa, nopeampaa ja turvallisempaa.”

 

Artikkelit

Tapahtumat

Materiaalit

pdf
Vapauta dataa saumattomalla yhteentoimivuudella

Lataa tästä yhdelle sivulle tiivistetty listaus HealthShare Health Connectin ja InterSystems IRIS for Healthin tuoteominaisuuksista.

ESITE
pdf
Miten lisäät läheisyyttä etähoitoon?

Lue artikkelistamme vinkkejä, kuinka voit siirtyä seuraavalle tasolle myös etävastaanotoilla.

ARTIKKELI
pdf
InterSystems IRIS for Healthin tekniset ominaisuudet

Tutustu InterSystems IRIS for Healthin teknisiin tietoihin oheisen dokumentin kautta.

TUOTEKUVAUS